Elektrisch racen is een spectaculaire sport die steeds meer aan populariteit wint. De Formule E is de wereldwijde kampioenschap voor elektrische racewagens en wordt georganiseerd door de FIA. Het eerste seizoen werd in 2014 gehouden en bestond uit 10 races in steden over de hele wereld, waaronder Londen, Peking en Los Angeles. Sinds het debuut is Formule E wereldwijd gegroeid. Nu, met 12 teams en 24 coureurs op de grid, is het een bestemming voor ’s werelds beste autosportteams en racetalent. In seizoen 2020/2021 werd de Nederlander Nyck de Vries wereldkampioen in de Formule E.

De Formule E is een spannende en innovatieve sport die steeds meer aan populariteit wint. Het is een schone en stille sport waarbij de nieuwste technologieën worden toegepast. Dit maakt de Formule E tot een unieke en spannende raceklasse die zeker de moeite waard is om te volgen. In Formule E racen wagens die volledig elektrisch aangedreven zijn. Dit betekent dat er geen verbrandingsmotor aanwezig is, maar in plaats daarvan een aantal elektromotoren die de wagen aandrijven. De Formule E wagens zijn daarmee niet alleen schoner, maar ook stiller dan conventionele racewagens. 

Een innovatieve competitie

De Formule E is voorloper op het gebied van elektrische aandrijvingstechnologie in de auto-industrie. De racewagens zijn uitgerust met de meest geavanceerde en innovatieve elektrische aandrijfsystemen. Deze systemen zijn ontworpen en gebouwd door toonaangevende bedrijven in de auto-industrie, waaronder McLaren, Renault, Dallara, Michelin, Hewland en Williams. De Formule E is een unieke kans voor bedrijven om hun technologie te testen in de meest veeleisende en uitdagende raceomgeving. De Formule E biedt bedrijven de kans om hun technologie te laten zien aan een wereldwijd publiek en de auto-industrie te helpen vooruit te komen in de ontwikkeling van duurzame elektrische aandrijfsystemen.

Om ervoor te zorgen dat de Formule E wagens zo snel mogelijk zijn wordt er gebruik gemaakt van een aantal technologieën die normaal gesproken niet te zien zijn in elektrische auto’s. Zo is er bijvoorbeeld een systeem dat ervoor zorgt dat de wagen automatisch remt wanneer de bestuurder dat niet doet. Dit zorgt ervoor dat de wagen sneller kan accelereren en dus sneller kan rijden. Ook maakt de Formule E gebruik van energy recovery systems (ERS). Dit zijn systemen die energie opwekken tijdens het remmen en deze energie gebruiken om de wagen weer aan te drijven.

De Formule E heeft twee soorten races: sprintraces en eindraces. Sprintraces zijn korter dan eindraces en duren ongeveer een uur. Eindraces zijn ongeveer twee uur lang. Tijdens een Formule E-race worden twee pitstops gemaakt. Tijdens de eerste pitstop worden de wagens bijgetankt met ERS-energie. Tijdens de tweede pitstop worden de wagens bijgetankt met brandstof. Al deze technologieën maken de Formule E dé competitie om te volgen wanneer je het beeld van de toekomst van autosport wilt ervaren.