Per 2050 wil de EU géén CO2 meer uitstoten en daarnaast kun je vanaf 2035 geen auto met een verbrandingsmotor meer kopen. De dagen dat we benzine, diesel en gas tanken bij de pomp komen dus langzaam maar zeker tot een eind. Mensen stappen dan ook over op elektrische auto’s; een stap die door de overheid wordt beloond met allerlei fiscale voordelen. Wat deze precies zijn? We zetten het voor je op een rij.
Elektrische auto’s zijn aantrekkelijk voor steeds meer mensen. Niet alleen omdat ze beter voor het milieu zijn, maar ook omdat ze fiscaal aantrekkelijk zijn. In sommige landen kunnen eigenaren van elektrische auto’s rekenen op een aantal fiscale voordelen. Wel hebben veel van deze voordelen een houdbaarheidsdatum en kun je maar van beperkte duur van deze voordelen profiteren. Desondanks kunnen deze voordelen het nog steeds financieel aantrekkelijk maken om de uitlaat te vervangen voor een stopcontact. We zetten alle voordelen voor je op een rij zodat je een weloverwogen besluit kunt maken of dit het moment is om over te stappen.
Vrijstelling motorrijtuigenbelasting
Vanaf 2021 zijn elektrische auto’s volledig vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Dit is een grote stap; voor veel mensen wordt het hierdoor aantrekkelijk om een elektrische auto aan te schaffen, wat natuurlijk enorm helpt bij het bereiken van de doelstellingen voor CO2-reductie. Elektrische auto’s zijn over het algemeen duurder dan benzine- of dieselauto’s, echter kan dit voordeel ervoor zorgen dat elektrisch rijden aantrekkelijker is. Wel heeft dit voordeel een einddatum: het geldt nog tot en met 2024. Hierna zien we dit voordeel stapsgewijs afnemen. In 2025 bedraagt de korting nog 25 procent en in 2026 vervalt dit voordeel volledig.
Milieu Investeringsaftrek (MIA)
Als bedrijf kun je in Nederland gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Dit is een fiscaal voordeel dat bedrijven kunnen claimen als zij investeren in duurzame projecten, waaronder elektrische bedrijfsauto’s. De milieu-investeringsaftrek biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Je kunt tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.
Zuinige Automobilisten Regeling (ZAR)
Ook kunnen eigenaren van elektrische auto’s in aanmerking komen voor de Zuinige Automobilisten Regeling (ZAR). Dit is een fiscaal voordeel dat wordt toegekend aan automobilisten die een zuinige auto rijden. Elektrische auto’s vallen onder de ZAR en automobilisten kunnen hierdoor een deel van de aankoopprijs van de auto fiscaal aftrekken.
BTW vrijstelling en lagere BPM
In Nederland kun je in aanmerking komen voor een BTW vrijstelling op de aankoopprijs van de auto en op een extra fiscaal voordeel op de aanschafprijs van de auto. Dit kan in de vorm van korting zijn, maar ook in de vorm van een lagere BPM.
Al met al kan er geconcludeerd worden dat het overstappen naar een elektrische auto op dit moment nog aantrekkelijk is. Het einde van de vrijstelling motorrijtuigenbelasting nadert echter in rap tempo, dus is het de vraag of de eventuele meerprijs van een elektrische auto nog goedgemaakt wordt. Desondanks zijn elektrische auto’s de toekomst en is deze vorm van rijden niet langer te negeren. Nu er nog fiscale voordelen zijn is dit waarschijnlijk de beste tijd om over te stappen en de massa voor te zijn die vanaf 2030 over zal gaan naar elektrisch. De kans is namelijk reëel dat er tegen die tijd vrijwel geen belastingvoordelen meer zijn, waar dat nu nog wel het geval is.