Als je een elektrische auto hebt, is het erg handig om een laadpaal thuis te hebben. Zo kun je je auto altijd met volle batterij gebruiken en hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een openbare laadpaal. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu, want je elektrische auto produceert geen uitlaatgassen. Er zijn echter een hoop verschillende soorten laadpalen en wallboxen. Welke moet je kiezen? We helpen je graag op weg, dus lees zeker door.

Een laadpaal- of box kun je in vele (online) winkels aanschaffen. Er zijn echter wat dingen om rekening mee te houden voordat je op afrekenen klikt. Om te bepalen welke laadpaal je thuis kunt plaatsen, moet je namelijk eerst weten hoe je huis op het stroomnet is aangesloten. Hierbij kijk je naar twee dingen: de stroomsterkte van de aansluiting (in ampère) en het aantal fasedraden van de aansluiting. Is dit er één? Dan heb je een 1-faseaansluiting. Zijn het er drie? Dan heb je een 3-fasenaansluiting. Een 1-faseaansluiting is geschikt voor 1 x 16 A (3,6 kW) en een 3-faseaansluiting voor 3 x 16 A (11 kW). Hiervoor dient een aparte groep te worden gerealiseerd in jouw meterkast om de laadpaal te kunnen aansluiten. 

Het kostenplaatje

Laadpalen zijn er in diverse prijscategorieën. De meeste modellen liggen tussen de 500 en 2500 euro. Installeer je de laadpaal zelf? Dan zullen de kosten uiteraard lager uitvallen dan wanneer je dit laat doen door een installateur. Momenteel zijn er helaas geen subsidies voor de aanschaf van een laadpaal. Je kunt als particulier wel beroep doen op de eventuele lokale subsidies van de stad of gemeente waarin je woont.

Wat is toegestaan en wat niet?

Een laadpaal installeren op eigen grond is altijd toegestaan. Als je de laadpaal echter op gemeentegrond wil laten plaatsen, dan moet je daarvoor een vergunning aanvragen en ben je in veel gevallen verplicht jouw laadpaal beschikbaar te stellen voor openbaar gebruik. Kun je je auto niet op je eigen terrein parkeren? Let dan op: in de meeste gemeenten is het verboden om een laadkabel vanuit huis naar een op straat geparkeerde auto te leggen. In dit geval kun je de laadpaal dus beter niet op je eigen terrein laten installeren maar op gemeentegrond dichter bij je auto.

Een gewoon stopcontact: geen goed idee

Wellicht overweeg je om je elektrische auto op te laten via een regulier stopcontact. Dit wordt echter sterk afgeraden in verband met de veiligheid en de lange laadtijd. Waarom? Een stopcontact heeft namelijk vaak geen beveiliging tegen overbelasting. Je loopt hierdoor bijvoorbeeld kans dat het stopcontact gaat smelten! Heb je een elektrische auto of overweeg je de aanschaf, dan is een elektrische laadpaal thuis of nabij huis dan ook ten zeerste aan te bevelen.