Per 1 januari 2035 kun je geen nieuwe auto op benzine, diesel of gas meer kopen. Steeds meer mensen gaan dan ook over op elektrische auto’s. Er zijn echter veel verschillende soorten en merken elektrische auto’s op de markt. Wat moet je precies weten voordat je een elektrische auto koopt? We delen het in deze blog.

Wanneer je in de markt bent voor een elektrische auto zul je al snel leren dat er verschillende typen elektrische auto’s te onderscheiden zijn. Het aantal verschillende soorten elektrische auto’s op de markt is de afgelopen jaren snel toegenomen. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om te bepalen welk type elektrische auto het beste bij jou past. De meest populaire soorten zijn hybride, snelle laders, plug-in hybride en volledig elektrisch. We zetten per type de kenmerken op een rij:

  • Een hybride elektrische auto maakt gebruik van zowel een elektrische motor als een benzinemotor. De auto kan worden opgeladen met behulp van een stopcontact, maar heeft ook een tank met benzine. Dit maakt de auto ideaal voor mensen die regelmatig lange afstanden moeten rijden, maar ook gebruik willen maken van de voordelen van elektrisch rijden.
  • Een snelle lader is een volledig elektrische auto die kan worden opgeladen met behulp van een snellader. Dit type auto is ideaal voor mensen die regelmatig korte afstanden afleggen en niet veel tijd willen spenderen aan het opladen van de auto.
  • Een plug-in hybride is hetzelfde als een hybride elektrische auto, maar die kan worden opgeladen met behulp van een stopcontact. 
  • Een volledig elektrische auto maakt alleen gebruik van een elektrische motor en kan worden opgeladen met behulp van een stopcontact. Dit maakt de auto ideaal voor mensen die niet regelmatig lange afstanden hoeven te rijden en die de voordelen van elektrisch rijden willen benutten.

Aandachtspunten bij een elektrische auto

Zodra je eruit bent welk type elektrische auto het beste bij je past, zijn er echter nog enkele andere aandachtspunten om een weloverwogen aankoop te kunnen doen. Deze lichten we hieronder voor je uit.

Het bereik 

De grootste zorg van mensen met elektrische auto’s is het bereik. Het bereik is het maximale aantal kilometers dat je met een volle batterij kunt rijden. Als je de auto voornamelijk in de stad wilt gebruiken, is een kleiner bereik voldoende. Als je de auto voor langere ritten wilt gebruiken, is een groter bereik belangrijk.

Opladen

Het opladen van de auto is ook een belangrijke overweging. In Nederland kun je een elektrische auto opladen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een normaal stopcontact gebruiken, maar je kunt ook een speciale laadpaal gebruiken. Deze kun je in de meeste gevallen zonder vergunning thuis laten plaatsen. Er zijn ook speciale oplaadstations waar je je auto kunt opladen. Houd er wel rekening mee dat in het buitenland de opties vaak nog wat beperkt zijn, alhoewel dit steeds beter wordt. Bekijk voordat je op reis gaat met een elektrische auto waar je de auto kunt opladen.

Onderhoud

Het onderhoud van een elektrische auto is meestal goedkoper dan het onderhoud van een normale auto. Dit komt omdat er minder onderdelen in een elektrische auto zitten.

Garantie

De garantie op een elektrische auto is meestal langer dan de garantie op een normale auto. Dit komt omdat elektrische auto’s meestal beter worden onderhouden.

De toekomst

Elektrische auto’s zijn de toekomst. Dit komt omdat ze beter zijn voor het milieu en ze zullen meer mensen aantrekken. Momenteel wordt het rijden van elektrische auto’s dan ook sterk gestimuleerd door de overheid. Je betaalt bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto’s geldt echter maar tot en met 2024. Hierna zien we de voordelen stapsgewijs afnemen. In 2025 bedraagt die korting nog 25 procent en in 2026 is het gedaan met de fiscale voordelen en betaal je wederom het volledige tarief.

De keuze

Uiteindelijk komt het bij de keuze voor een elektrische auto erop neer wat voor soort elektrische auto je wilt. Wilt je een kleine auto of een grote auto? Wilt je een auto met een normaal bereik of een auto met een groot bereik? Wilt je een auto met een normale oplader of een auto met een speciale oplader? Zodra je hier de antwoorden op gevonden hebt kun je op zoek gaan naar het model dat je het mooist vindt en dat binnen je budget ligt.