Het leasen van een auto is een populaire manier om een auto te financieren, vooral onder bedrijven. Het huren van een auto geeft je alle gemakken, zonder dat je er een aankoop voor hoeft te doen. In sommige gevallen kan het ook goedkoper zijn om een auto te leasen dan om hem te kopen. Benieuwd waar je op moet letten? We lichten het uit in deze blog, dus lees zeker door.

Een auto leasen; afhankelijk van je situatie kan dit een prima oplossing zijn. Wanneer je een auto wilt leasen moet je allereerst een aantal zaken overwegen. Je moet je natuurlijk beslissen welke auto je wilt gaan leasen. Als je voor een bedrijf gaat rijden, is het verstandig om een auto te kiezen die representatief is voor het bedrijf. Daarnaast moet je ook kijken naar de looptijd van het leasecontract. De looptijd is de tijd waarin je de auto mag gebruiken. Meestal is dit twee tot vier jaar. Tot slot moet je ook kijken naar de kilometerbeperking. Dit is het aantal kilometers dat je mag rijden in de looptijd van het leasecontract.

Welke leasevormen zijn er?

Als je eenmaal weet welke auto je wilt leasen en hoeveel je wilt rijden, is het tijd om te gaan praten met verschillende aanbieders. Er zijn verschillende manieren waarop je een auto kunt leasen. Je kunt bijvoorbeeld een privélease of een financial lease afsluiten. Een privélease is een leasecontract tussen jou en een particulier. Dit betekent dat je de auto privé mag gebruiken en dat je geen btw hoeft te betalen. Een financial lease is een leasecontract tussen jou en een bedrijf. Dit betekent dat je de auto zakelijk mag gebruiken en dat je btw moet betalen.

Het is belangrijk om te weten dat je niet altijd de auto mag kopen als je zakelijke leasecontract afloopt. In sommige gevallen moet je de auto weer inleveren bij je werkgever. Als je de auto wilt kopen, moet je dit dus van tevoren bespreken met je werkgever.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Je hebt nu een goed beeld wat het inhoudt om een auto te leasen via privélease of financial lease. Er zijn echter nog wat andere dingen om rekening mee te houden. Weet je bijvoorbeeld hoeveel kilometer je met een geleasede auto mag rijden en wat er gebeurt als je hier overheen komt? We vertellen je er meer over.

Kilometerbeperking

Veel mensen denken dat je geen kilometerbeperking hebt wanneer je een geleased auto rijdt. Dit is echter niet waar. Er zijn verschillende soorten leasecontracten, maar de meeste contracten bevatten een kilometerbeperking. Dit betekent dat je maar een bepaald aantal kilometers mag rijden met je geleasede auto. Wanneer je een geleased auto koopt, moet je een kilometerbeperking kiezen. De meeste mensen kiezen ervoor om 10.000 kilometers per jaar te rijden. Dit is echter niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen rijden meer dan 10.000 kilometers per jaar, terwijl anderen minder dan 10.000 kilometers per jaar rijden.

Als je met een lease auto meer kilometers rijdt dan in de kilometerbeperking staat, moet je extra kilometers betalen. Dit is afhankelijk van het leasebedrijf, maar is meestal ongeveer €0,15 per kilometer. Dit kan oplopen tot een hoop geld over de looptijd van het leasecontract, dus het is verstandig om goed na te denken over hoeveel kilometers je gaat rijden voordat je een leasecontract aangaat.

Kosten

De prijs van het leasen van een auto hangt af van verschillende factoren. Deze zetten we hieronder voor je uiteen.

Het type auto

De prijs van het leasen van een auto hangt natuurlijk vooral af van het type auto dat je wilt leasen. Een nieuwe BMW 5-serie zal namelijk heel wat duurder zijn om te leasen dan een 3-jarige VW Golf. Dit komt omdat de maandelijkse leasebetalingen bij een nieuwere auto hoger liggen dan bij een oudere auto. Dit komt omdat de waarde van een nieuwe auto sneller daalt dan de waarde van een oudere auto. Daarnaast is het ook zo dat hoe duurder de auto is, hoe langer je erover doet om hem af te betalen.

De leasetermijn

De leasetermijn is de periode waarin je de auto leaset. De meeste mensen kiezen voor een leasetermijn van 36 maanden. Dit is een redelijk standaard leasetermijn. Maar er zijn ook mensen die kiezen voor een kortere leasetermijn van 24 maanden of een langere leasetermijn van 48 of 60 maanden. De prijs van het leasen van een auto hangt ook af van de leasetermijn. Hoe langer je de auto leaset, hoe lager de maandelijkse leasebetalingen. Dit komt omdat je dan langer de tijd hebt om de auto af te betalen.

Het aantal kilometers

De prijs van het leasen van een auto hangt ook af van het aantal kilometers dat je mag rijden. De meeste mensen kiezen voor een standaard aantal kilometers van 10.000 per jaar. Dit is echter niet verplicht. Je kunt ook kiezen voor een lager aantal kilometers, zoals 5.000 of 7.500 per jaar. Het is echter wel zo dat hoe minder kilometers je rijdt, hoe hoger de maandelijkse leasebetalingen. Dit komt omdat je dan minder tijd hebt om de auto af te betalen.

All-inclusive of restwaardelease

Tot slot is het ook belangrijk om te kijken naar het type lease. Er zijn namelijk twee verschillende types: all-inclusive en restwaardelease. All-inclusive houdt in dat je maandelijks een vast bedrag betaalt, waar alle kosten in zitten. Dit betekent dus dat je geen extra kosten hebt voor onderhoud of verzekering. Restwaardelease houdt in dat je maandelijks een vast bedrag betaalt, maar dat je zelf voor onderhoud en verzekering moet zorgen. Het is echter wel zo dat de maandelijkse leasebetalingen bij een all-inclusive lease lager liggen dan bij een restwaardelease.

Hoeveel kost het dus om een auto te leasen? Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Het type auto, de leasetermijn, het aantal kilometers en het type lease. Op basis van deze factoren kan de prijs per maand variëren van €200 tot €500.

BKR-registratie

Als je een auto wilt leasen, moet je eerst een aanvraag doen bij een leasemaatschappij. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een leasecontract. In dit leasecontract staat hoeveel je maandelijks moet betalen en hoe lang je de auto kunt huren. Wanneer je het leasecontract hebt getekend, ontvang je de auto. Werd eerst nog een deel (65%) van het totale leasebedrag BKR geregistreerd, sinds 1 april 2022 wordt de volle 100% doorgegeven. Dit bedrag wordt binnen 30 dagen na de aflevering van de auto aan het BKR doorgegeven. Houd hier rekening mee wanneer je een huis wilt kopen, want een BKR registratie heeft veel invloed op de hoogte van de hypotheek die je op kunt nemen.