Volkswagen is een autofabrikant die gevestigd is in Wolfsburg, Duitsland. Het bedrijf werd in 1937 opgericht door het Duitse Arbeidsfront en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Sinds 2015 is Volkswagen de op één na grootste autofabrikant van Europa en de grootste van Duitsland. 

Volkswagen heeft een lange geschiedenis van innovatieve techniek en is verantwoordelijk voor baanbrekende voertuigen als de originele Kever, de Golf, de Polo, de Passat en de Jetta. Met name de Volkswagen Kever en Volkswagen Golf behoren tot de top vijf van de meest verkochte auto’s ooit. We vertellen hieronder meer over deze bijzondere modellen.

Volkswagen Kever

De Volkswagen Kever was een kleine, economische auto die werd ontwikkeld in de jaren ‘50. Het doel van het ontwerp was om een betaalbare auto te maken die makkelijk te bouwen en onderhouden zou zijn. De Kever werd een groot succes en werd gebouwd tot 2003. In die tijd werden meer dan 21 miljoen kevers verkocht. De Kever werd in 1950 geïntroduceerd op de Autosalon van Genève. De auto was direct een groot succes. Het eerste jaar werden er al 25.000 kevers verkocht. In de jaren ‘50 en ‘60 werden er elk jaar meer dan 300.000 kevers gebouwd.

De Kever werd ontworpen door Ferdinand Porsche. Hij wilde een auto maken die geschikt zou zijn voor het Duitse wegennet. De Kever had een luchtgekoelde motor, wat betekende dat er geen koelvloeistof nodig was. Dit maakte de auto makkelijker te bouwen en onderhouden. De Kever had een viercilinder boxer motor met een vermogen van 30 pk. De auto kon een snelheid bereiken van 100 km/u. De Kever was niet snel, maar hij was wel erg zuinig. Met een volle tank kon je namelijk meer dan 600 kilometer rijden.

Volkswagen Golf

In 1975 introduceerde Volkswagen de eerste Golf. Het was een kleine, compacte auto die bedoeld was om het energetische, maar onbetrouwbare Kevertje te vervangen. Het design was eenvoudig maar functioneel en de auto was makkelijk te bouwen en te onderhouden. De eerste Golfs waren het 4-deurs sedanstype met een 1.3 liter motor. In de jaren ‘80 kwam er een 3-deurs hatchback bij en in 1985 een Cabrio.

In de jaren ‘90 werd de Golf een bestseller in Europa en kwamen er nieuwe uitvoeringen bij, zoals de GTI (Gran Turismo Injection), de VR6 en de 4MOTION. In 1998 kwam de 4e generatie Golf op de markt. Die werd groter en luxueuzer dan zijn voorgangers. In 2003 kregen de Golf en de GTI een facelift. In 2006 kwam de 5e generatie Golf op de markt. Die werd nog luxueuzer en comfortabeler dan de 4e generatie. In 2013 kwam de 6e generatie Golf op de markt. Deze auto is een echte allrounder: hij is stijlvol, comfortabel, ruim, zuinig en veilig. Het design is tijdloos en de auto heeft veel moderne technologieën aan boord, zoals een touchscreen infotainmentsysteem en een digitale instrumentencluster.