De laatste jaren kunnen we niet om Tesla heen. Enerzijds door de revolutionaire elektrische auto’s, anderzijds door de flamboyante CEO Elon Musk die vrijwel dagelijks in het nieuws verschijnt. Tesla wordt door de tech- en autopers geprezen om haar innovatie en het op gang brengen van een traditionele markt in de overgang naar elektrisch rijden. Het laatste wapen in het arsenaal van Tesla is de Model S 2022; een auto die met recht een supercar te noemen is. 

Tesla is een fabrikant van elektrische voertuigen (EV) gevestigd in Palo Alto, Californië. Haar doel is het produceren van zowel premium- en voor de dagelijkse consument betaalbare elektrische auto’s. Er zijn momenteel zes modellen te koop, met elk een aantal verschillende versies om uit te kiezen:

  • Model S
  • Tesla Model 3
  • Tesla Model X
  • Tesla Model Y
  • Cybertruck
  • Roadster

Model S

De Model S werd oorspronkelijk gelanceerd in 2012 en hielp Tesla op de kaart te zetten als automaker. De Tesla Model S is een volledig elektrische vijfdeurs liftback sedan. Tesla onthulde de Model S in juni 2012. Hij scoorde een perfecte 5,0 NHTSA-score voor autoveiligheid en was daarmee de eerste auto ooit die een perfecte score kreeg. De Model S was ’s werelds best verkopende plug-in elektrische auto in 2015 en 2016. In 2017 was hij na de Chevrolet Volt de best verkochte plug-in elektrische auto in de Verenigde Staten. Het U.S. Environmental Protection Agency (EPA) beoordeelde het gecombineerde brandstofverbruik van de 2016 Model S P100D op 101 mijl per gallon benzine equivalent (2,3 L/100 km; 124 mpg-imp benzine equivalent), de hoogste MPGe rating ooit voor een voertuig van welk type dan ook. 

De Tesla Model S won 2013 World Green Car of the Year en blijft de enige elektrische auto die deze prijs heeft gewonnen. De Model S won ook de Auto van het Jaar 2013 van Automobile Magazine, de Auto van het Jaar 2013 van Motor Trend en de Beste Algemene Auto 2013 van Consumer Reports. Time magazine noemde de Model S de Beste Auto van het Jaar voor 2015.

Een nieuw, luxueus jasje

Tesla is de Model S sinds zijn introductie blijven updaten en ook in 2022 is er een nieuwe variant uitgekomen: het Plaid-model, dat in minder dan 1,9 seconden van 0 naar 100 km/u rijdt. Het Plaid-model heeft een aandrijving met drie motoren (in plaats van de Model S met twee motoren).

Het Plaid-model heeft een accupakket van 100 kWh, dat een EPA-geschatte actieradius biedt van 560 km. Opladen kan tot 10 uur duren met een 240-volt, 40-amp circuit (9,6 kW), of tot 75 minuten met Tesla’s eigen Supercharger systeem met 130 kW. Terwijl sommige eerdere edities van de Model S achterwielaandrijving boden werken alle nieuwste Model S-modellen met vierwielaandrijving (AWD).  Alle modellen bieden standaard Autopilot dat een reeks bestuurders-assistentie biedt, maar er is een optie voor Enhanced Autopilot die navigatie toevoegt aan Autopilot, zelf parkeren, automatisch wisselen van rijstrook, Summon en Smart Summon. Ook is er de volledige upgrade voor zelf rijden die verkeerslicht- en stopbordcontrole toevoegt en autostuur in stadsstraten.