Als je gaat rijden op vakantie is het belangrijk dat je zo min mogelijk brandstof gebruikt om geld te besparen. Zeker wanneer de prijzen van benzine en diesel hoog zijn kunnen de kosten hoog oplopen wanneer je geen rekening houdt met je brandstofverbruik. Gelukkig zijn er enkele tips die je kunnen helpen om te besparen op brandstof tijdens een autovakantie. Benieuwd wat deze zijn? We delen ze in dit artikel. 

Wanneer je weet hoe je kunt besparen op brandstofkosten kan dit veel geld besparen, zeker tijdens een autovakantie waarbij je veel kilometers aflegt. Hoe pak je dit aan? Ten eerste is het belangrijk dat je een goede route uitstippelt. Kies een route die niet te veel kleine weggetjes bevat. Dit kost namelijk veel brandstof. Ook is het belangrijk dat je niet te veel stops maakt. Als je elke keer moet stoppen voor een foto of plasje ga je veel brandstof verbruiken. Kies er daarom voor om fotomomenten, plaspauzes en eetpauzes te combineren.

Ten tweede is het belangrijk dat je je auto goed onderhoudt. Zorg ervoor dat je banden goed opgepompt zijn en dat je motorolie vervangt wanneer dat nodig is. Dit zorgt ervoor dat je auto minder brandstof verbruikt. Controleer ook je olie- en koelvloeistofniveau. Ten derde is het belangrijk dat je niet te snel rijdt. Hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof je gebruikt. Probeer dus rustig te rijden en je snelheid aan te passen aan de weg. Door snel op te schakelen en op tijd te anticiperen op verkeer kun je 10% tot 20% minder brandstof gebruiken. Ook ligt het verbruik lager bij lagere snelheden. Op de Duitse autobahn kun je dus beter niet 160 kilometer per uur gaan rijden wanneer je zuinig probeert te rijden. Tenslotte verbruikt de airco ook veel brandstof.

Goedkoper tanken

Je weet nu hoe je je brandstofverbruik kunt reduceren, echter zal ook de meest zuinige bestuurder soms toch moeten tanken. Er zijn gelukkig enkele manieren om te besparen aan de pomp. In Nederland kun je namelijk vaak tanken met korting, bijvoorbeeld op dagen dat Max Verstappen racet. Ook kun je gebruik maken van de ANWB Onderweg app om te allen tijde inzicht te hebben in de prijzen bij de tankstations in Nederland. Tank ook niet bij tankstations langs de snelweg. Hoewel dit het makkelijkst is betaal je vrijwel altijd de hoofdprijs. Je kunt daarom beter even de snelweg afrijden op zoek naar een goedkopere pomp. 

Ook variëren de brandstofprijzen sterk per land. Zo kun je in Duitsland en Luxemburg goedkoper tanken dan in Nederland. In de Zuid-Europese landen zoals Spanje, Italië en Kroatië liggen de prijzen meestal nog lager. Ben je dus bijna bij de grens? Wacht dan nog even met tanken tot je de grens over bent. Ten slotte verschillen de prijzen soms ook per dagdeel: zo is tanken in de ochtend vaak duurder dan tanken in de avond. Je kunt je vertrek hierop aanpassen zodat je bespaart aan de pomp wanneer je in de avond voor het eerst moet tanken.