Vind AutoPress op
             FacebookVind AutoPress op
               Twitter
Autonieuws
FR  
 
Gratis Abonnement
Tweedehands Auto
Gastenboek
AutoPress Favorieten
Autoverzekering
 

 

Opel :
Geavanceerde recyclage: ADAM spaart grondstoffen en energie

19/01/2014

• Milieubewust: 170 onderdelen van de ADAM uit gerecycleerd materiaal
• Klimaatbescherming: gerecycleerde materialen zorgen voor 30% minder CO2-uitstoot
• Pionier: recyclage-inspanningen sinds 1990, leider in de industrie vandaag

Volgens de EU-richtlijn in verband met afgedankte wagens moet 85 percent van elk nieuw voertuig recycleerbaar zijn. En deze richtlijn wordt nog strenger: vanaf 2015 moet 95 percent van het totale gewicht van alle nieuwe voertuigen recupereerbaar zijn. Opel is ideaal uitgerust om aan deze strenge richtlijn te voldoen, want de autofabrikant uit Rüsselsheim werkt sinds 1990 met gerecycleerde onderdelen. Initieel werden voor de Opel Calibra vier types van gerecycleerde materialen gebruikt – vandaag worden er doorheen het volledige gamma van modellen 200 types gebruikt. Dit stelt Opel in staat jaarlijks in totaal 45.000 ton herwonnen materiaal te gebruiken voor nieuwe voertuigen.

In de stijlvolle Opel ADAM worden 170 onderdelen gebruikt die gemaakt zijn uit gerecycleerd materiaal – een potentieel record. Dit past perfect bij de lifestyle stadsauto die dankzij zijn kleine formaat, zijn lage brandstofverbruik en het hoge aantal onderdelen uit herwonnen materiaal, bespaart op voorraden. Dit betekent ook dat de ecologische voetafdruk van deze milieuvriendelijke wagen al tijdens de productie in de Opel-fabriek van Eisenach beperkt wordt. Deze locatie is trouwens een opvallend kenmerk van de ADAM – het is de enige kleine wagen van een Duitse fabrikant die ook in Duitsland gebouwd wordt. De druk en de temperatuur die vereist zijn voor de productie van pellets uit recycleerbare materialen, zijn lager dan wanneer gebruik gemaakt wordt van nieuwe materialen. De op die manier bespaarde energie is goed voor 30% minder CO2-uitstoot.

De grondstoffen voor de koplampbehuizingen, bumperbeugels en waterafvoer tussen het motorcompartiment en de spatwand zijn allemaal vervaardigd uit gerecycleerde kunst¬stoffen. Flesdoppen in kunststof zijn de basis van dergelijke onvermengde, zuivere pellets. Vervolgens worden van deze zwarte pellets hoogtechnologische onderdelen gemaakt, bijvoorbeeld in een spuitgietproces voor kunststoffen. Herwonnen materialen kunnen zelfs van een betere kwaliteit zijn dan nieuwe producten in kunststof; ze zijn immers minder geneigd scheef te trekken en uit te zetten of te krimpen. In de Opel ADAM is zelfs het inlaatspruitstuk uit gerecycleerd materiaal gemaakt. Het is uiterst duurzaam en verdraagt temperaturen van -40° tot +200° C tijdens de recirculatie van uitlaatgassen. Bijkomende voordelen van gerecupereerde materialen zijn onder andere hun gedrag tegenover trillingen (weinig risico om te breken), hun UV-bestendigheid en de accuraatheid waarmee de onderdelen die eruit vervaardigd zijn, gemonteerd kunnen worden.

Michael Ableson, Vice President Engineering, geeft uitleg bij Opel’s duurzaamheids¬concept: "Vandaag speelt Opel een toonaangevende rol in de ontwikkeling en het gebruik van gerecycleerde materialen, geproduceerd door leveranciers die onze richtlijnen nauwgezet opvolgen. We gebruiken herwonnen kunststof waar dat technisch gezien zinvol is. Zo besparen we grondstoffen en energie, en beperken we onze ecologische voetafdruk zonder het geringste technische nadeel."

 

 

Terug

 

 Copyright 2002-2014 (C) All Right Reserved by AutoPress - Created, Powered & Designed by Marc Lebrun Home || Autoverzekering || Tweedehands auto || Contact || Onze Partners || Colofon  

Elk gebruik of voortplanting van de inhoud van deze website zonder voorafgaande vergunning van de uitgever worden strikt en ongeoorloofd verboden